Choď na obsah Choď na menu
 


KRESŤANIA PROTI BOMBARDOVANIU LÍBYE

6. 5. 2011

KRESŤANIA PROTI BOMBARDOVANIU LÍBYE

 

1. BISKUPI

 

Katolícke cirkvi:

 

pápež Benedikt XVI., 24. 4. 2011: „Diplomacie a dialóg nech zaujmú miesto zbraní v Líbyi a je umožnený prístup humanitárnej pomoci v súčasnej konfliktnej situácii tým, ktorí trpia dôsledkami stretov.“ (Urbi et Orbi)

 

arcibiskup Mons. Giovanni Innocent Martinelli, apoštolský vikár v Tripolise

 

Tradiční katolíci:

 

biskup tradičných katolíkov MUDr. Oliver Oravec z Popradu

 

Iné:

 

Počas Veľkej soboty poriadalo množstvo kresťanských združení v Nemecku mierové pochody a demonštrácie aj s heslami protestujúcimi voči invázii NATO v Lýbii, niektoré aj s podporou protestantských aj katolíckych biskupov.

 

2. DESAŤ SLOVENSKÝCH KŇAZOV PROTI BOMBARDOVANIU LÍBYE

 

Šiesti kňazi katolíckych cirkví:

 

Mgr. Marián Babjarčík, farár v Ľubotíne,

Martin Čabák, farár v Medzibrode,

odb. as., ThDr. Michal Hospodár, PhD.,tlačový hovorca Gréckokatolíckej eparchie Košice, šéfredaktor Slova,

Ing. Václav Kocian, SDB, duchovný vo Zvolene, od 80. rokov priekopník hnutí obnovy v Duchu Svätom na Slovensku, zakladateľ združenia JAS

Milan Lach, SJ, gréckokatolík

Mgr.Marián Sterančák, gréckokatolícky farár v Toryskách

 

Jeden evanjelik, luterán

 

Jan Povolni, teológ, diakon, Kovačica, Vojvodina Novi Sad

 

Z pravoslávnych zatiaľ dvaja:

 

Michal Džugan, Mgr., tajomník Tlačového odbou a šéfredaktor Odkazu sv. Cyrila a Metoda

Dušan Tomko, kňaz v Zemplínskej Širokej, šéfredaktor mesačníka Prameň

 

biskup tradičných katolíkov MUDr. Oliver Oravec z Popradu

 

3. KRESŤANSKÉ ORGANIZÁCIE

 

Magnificat, občianske združenie ctiteľov Panny Márie

Slovenská ľudová strana (SĽS, strana katolíkov, heslo strany: Za Boha a za národ!) – Vyhlásenie SĽS k líbyjskému ľudu: http://www.hsls.sk/informacie/vyhlasenia/110411.htm

 

4. KRESŤANSKÉ MÉDIÁ

 

Fides, misijná agentúra, Vatikán

Magnificat, vydavateľstvo

Osservatore Romano, Vatikán, bezprostredne po zahájení leteckých útokov tieto kvalifikovali ako „unáhlené“

 

5. INÍ KRESŤANIA NESÚHLASIACI S BOMBARDOVANÍM LÍBYE

 

RNDr. Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života, kandidátka KDH do NR SR

Ing. Peter Gabura, zakladajúci člen KDH a dlhoročný bývalý poslanec KDH v parlamente

Ernest Géze, podpredseda Fóra pre verejné otázky

Mgr. Ľudovít Košík, nezávislý poslanec MsZ Skalica, predtyým za KDH

Ing. Pavol Martinický, poslanec Miestnej časti Bratislava – Karlova Ves za KDH

 

Stovky kresťanov z 1 287 členov skupiny Nesúhlasíme s bombardovaním LÍBYE na Facebooku (k 6. máju), tiež z členov a sympatizantov Slovenskej národnej strany, Ľudovej strany Naše Slovensko a možno aj niekoľkí z členov a sympatizantov KSS a iní, nám zatiaľ neznámi, menej známi, aj skôr neznámi

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Nesúhlasím

(Rachus Štefan, 29. 6. 2011 12:18)

Nesúhlasím s bombardovaním Libye a ani akehokolvek ďalšieho štátu. Taktiež nesúhlasím s anektovaním týchto štátov. Raz príde narodnooslobodzovací boj a toto sa všetko vráti. I mi sme boli proti rusom u nás a teraz máme súhlasiť s tým že naši vojaci budú v iných štatoch? Hamba nám, že nevystúpime ostro proti tomu.

Kresťanská sloboda

(Jan Povolni, 13. 5. 2011 16:31)

Prvý list apoštola Pavla Korintským, 10. kapitola

Kresťanská sloboda
23 Všetko je dovolené, ale nie všetko prospešné. Všetko je dovolené, ale nie všetko buduje. 24 Nech nikto nehľadá, čo jemu prospeje, ale čo prospeje inému. 25 Všetko, čo sa predáva v jatkách, jedzte a na nič sa nevypytujte pre svedomie. 26 Lebo: Pánova je zem aj to, čo ju napĺňa. 27 Ak vás niekto z neveriacich volá, a chcete ísť, všetko, čo vám predložia, jedzte a na nič sa nevypytujte pre svedomie! 28 Ale ak vám niekto povie: Toto je modlám obetované! nejedzte kvôli tomu, čo vás na to upozornil, ale kvôli svedomiu. 29 Nehovorím o vašom svedomí, ale o svedomí toho druhého, lebo prečo má svedomie iného súdiť moju slobodu? 30 Keď ja s vďakou požívam niečo, prečo ma niekto má tupiť pre to, za čo ja ďakujem?

31 Či teda jete, alebo pijete, a čokoľvek činíte, všetko čiňte na slávu Božiu! 32 Nebuďte na pohoršenie ani Židom ani Grékom ani cirkvi Božej, 33 ako sa aj ja všetkým chcem páčiť vo všetkom a nehľadám svoj prospech, ale prospech mnohých, aby boli spasení.

Daniel, 11. kapitola

(Jan Povolni, 12. 5. 2011 23:50)

Daniel, 11. kapitola


Daniel, 11. kapitola

1 A ja som stál pri ňom aj v prvom roku médskeho Dária, aby som mu pomáhal a ochraňoval ho.

Boje medzi severom a juhom

2 Teraz ti však oznámim pravdu.

Hľa, ešte traja králi povstanú v Perzii, ale štvrtý získa väčšie bohatstvo ako všetci. Pri svojej sile popudí svojím bohatstvom všetko proti gréckemu kráľovstvu. 3 Povstane hrdinský kráľ. Panovať bude s veľkou mocou a konať, čo sa mu zachce. 4 No tak rýchlo, ako povstane, bude jeho kráľovstvo rozbité a rozdelené na štyri svetové strany, ale nie jeho potomstvu ani s mocou, ktorou vládol. Jeho kráľovstvo bude spustošené a dostane sa iným. 5 Potom zmocnie kráľ juhu, ale jedno z jeho kniežat bude silnejšie ako on a bude panovať. Moc jeho vlády bude veľká. 6 Po niekoľkých rokoch sa spoja a dcéra južného kráľa príde k severnému kráľovi, aby vytvorila rovnováhu. Ale neudrží svoj vplyv a jej potomstvo nebude mať trvácnosť. Ona, jej sprievodcovia, jej dieťa aj ten, ktorý ju dočasne posilňoval, budú vydaní. 7 Potom z jej koreňov povstane výhonok, ten vytiahne proti vojsku kráľa severu, vnikne do jeho pevností a ukáže proti nim svoju moc. 8 Aj ich bohov s ich liatymi modlami i strieborným a zlatým skvostným náčiním odvlečie do zajatia v Egypte. Niekoľko rokov nechá severného kráľa na pokoji. 9 Ten potom vnikne do krajiny južného kráľa; ale vráti sa do svojej zeme.



10 Jeho syn však vystrojí a zhromaždí veľké množstvo bojovníkov, ktoré príde, všetko zaplaví a všade prenikne. Znova vystrojí a dôjde až po jeho pevnosť. 11 Kráľ juhu sa rozhorčí, vytiahne a bude bojovať proti nemu, kráľovi severu. Ten postaví veľké množstvo, ale jeho vojsko bude vydané do rúk toho druhého. 12 Keď bude dav odvlečený, jeho srdce spyšnie, porazí desaťtisíce, ale nevydrží so silami. 13 Severný kráľ znova postaví veľké vojsko, väčšie ako prv, a po niekoľkých rokoch pritiahne s veľkým vojskom a s veľkým bohatstvom. 14 V tom čase povstanú mnohí proti južnému kráľovi a násilníci z jeho vlastného národa sa pozdvihnú, aby sa splnilo videnie; ale padnú. 15 Vtom príde severný kráľ, navŕši val a zaberie jeho opevnené mesto. Sily juhu neobstoja a jeho vybraný ľud nebude môcť obstáť. 16 Ten, ktorý proti nemu vytiahne, bude robiť, čo sa mu zachce, a nikto pred ním neobstojí. Zastaví sa v krajine nádhery a v jeho rukách bude všetko. 17 Zaumieni si prísť s mocou celého svojho kráľovstva, priniesť podmienky vyrovnania; dá mu spomedzi žien dcéru, ktorá má byť jeho skazou. Ale neobstojí to a neuskutoční sa. 18 Potom obráti pozornosť na ostrovy a mnohé zaujme. Ale jeden vodca urobí koniec jeho vysmievaniu, keď mu odplatí jeho výsmech. 19 Potom obráti pozornosť na pevnosti vlastnej krajiny, ale potkne sa, padne a nikto ho viac nenájde.



20 Na jeho miesto nastúpi iný, ktorý s kráľovskou slávou pošle svojho vyberača poplatkov. No po niekoľkých dňoch bude zničený - nie však hnevom ani vojnou.

Protestujem proti bombardovaniu Libie

(Bohus Macejka, 12. 5. 2011 23:31)

Nesúhlasím s bombardovaním Líbie

(Szerda Ladislav, 12. 5. 2011 19:52)

Libia

(Marta Hudacekova, 12. 5. 2011 19:38)

Nesuhlasim s bombardovanim Libie

???? Sme si zapametali co Boh odkazal

(Jan Povolni, 12. 5. 2011 18:35)

Mili priatelia!

Spametajme sa

Na Bozie prikazanie

N E Z A B I

Nesúhlasím s touto vojnou!

(Pavol Borsík, 12. 5. 2011 18:33)

Je hrozné,do čoho sa zapája táto naša ,,úžasná´´ EÚ

Bonbardování v Libyi

(Eliáš , 11. 5. 2011 21:43)

Ukončení hazardování z lidskými životy !!!! !?!

Nesúhlasím s bombardovaním

(dusan melko, 11. 5. 2011 10:53)